ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО АДЕНОМУ ПРОСТАТИ, І ЧИМ ВОНА НЕБЕЗПЕЧНА?

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО АДЕНОМУ ПРОСТАТИ, І ЧИМ ВОНА НЕБЕЗПЕЧНА?
Давайте, розберемось з початку. Що, взагалі, таке простата?
 
 
Простата – це чоловічий орган, який приймає участь у механізмі ерекції та утримання сечі.
 
 
Гіперплазія або, так звана, аденома простати – це збільшення простати за рахунок розростання тканини передміхурової залози. Оскільки в товщі простати проходить сечовипускний канал, збільшена передміхурова залоза створює тиск на нього, чим ускладнює відтік сечі.
 
Серед молодих людей мого віку (30-цять +) ця хвороба практично не зустрічається, а от чоловіки, які переживають другу молодість (хто не в курсі – то у 45-цять більшість з нас почувається на 16-ять), 30% чоловіків страждають даною патологією.
 
Тридцять відсотків серед людей, які живуть повноцінним життям – це доволі високий показник, погодьтесь.
Після 60 віку аденома простати спостерігається у кожного другого, а після 70-75 років нею страждають 80% відсотків чоловіків.
 
 
Про що це говорить? Перш за все, про те, що аденома простати це хвороба, пов’язана з гормональними змінами тобто з процесом старіння чоловічого організму.
Можна виділити три категорії пацієнтів, що страждають на дану патологію:
  1. – люди, які можуть покращити свій стан за рахунок фізичної активності та зміни способу життя
  2. – люди, яким потрібне медикаментозне лікування
  3. – люди, які потребують оперативного втручання
 
Чим небезпечна аденома простати?
 
На початку захворювання простатит критичної загрози для життя пацієнта не несе. Про наявність простатиту може свідчити послаблений струмінь та почащений сечопуск.
Коли хвороба перетікає у другу стадію залоза ще більше заважає відтоку сечі, і у сечовому міхурі людини залишається певна кількість сечі. Далі з’являється біль внизу живота, переривчастий сечопуск, відчуття неповного спорожнення сечового міхура, відчуття негайної потреби до сечопуску.
 
В подальшому, у разі відсутності адекватної діагностики та лікування, захворювання може прогресувати і спричиняти подальшу дисфункцію сечовидільної системи у вигляді ураження нирок аж до розвитку ниркової недостатності або появи гідронефрозу.
 
Зважаючи на те, що сечовий міхур – це м’язів орган, який постійно намагається скоротитись та виштовхнути всю сечу, що йому не вдається,в певний період захворювання м’язові волокна сечового міхура перевтомлюються і починають розволокнюватись. Стінка сечового міхура втрачає свою міцність. З’являються мішкоподібні витинання стінки назовні (дивертикул). Дана зона міхура назавжди втрачає свою функціональність. Ця стадія загрозлива утворенням каменів сечового міхура.
 
☝️☝️☝️ Як розпізнати в себе ознаки аденоми простати?
  1. учащений ускладнений сечопуск
  2. слабкий струмінь сечі
  3. відчуття неповного спорожнення сечового міхура
  4. нічні підйоми в туалет більше одного разу за ніч
  5. невідкладні (ургентні) поклики до сечовипускання
  6. неутримання сечі або підтікання сечі до початку сечопуску
❗️❗️❗️ Важливо! Як не пропустити межу між аденомою та раком передміхурової залози?
Здати аналіз крові на простат специфічний антиген (ПСА). Саме цей аналіз дає змогу своєчасну запідозрити такий грізний діагноз як рак передміхурової залози
Зробити ультразвукове дослідження органів сечовидільної системи
Заповнити шкалу IPSS та QOL
Звернутись до компетентного уролога.
 
Бережіть себе та турбуйтесь про себе!
 

Поділитися:
Всі статті